HOME   |   BIOGRÁFIA   |   DISZKOGRÁFIA   |   AUDIÓ/VIDEÓ   |   FOTÓK   |   CIKKEK   |   ÉRDEKESSÉGEK   |   FÓRUM   |   KAPCSOLAT 

BIOGRÁFIA / 2.

 

1986. februárjában egy nagy sikerű Petőfi Csarnok beli koncert után a Pop-Meccs gálán már három első helyet gyűjtött be az Emelet. A jugoszláviai Opatijában is felléptek egy fesztiválon.

A Tessék választani - című rádiós fesztiválra is meghívták őket, ahol az új slágert, az Állj, vagy lövök-öt csak Állj, mert jövök címmel és szöveggel engedik bemutatni az illetékesek.

Nyáron bearanyozódott a második nagylemez is.

Elkészült és ősszel meg is jelent a 3. album.

Ezt egy 50 előadásos turné követte, ahol Linda (Görbe Nóra) volt a vendég.

A sok fellépés és összezártság kicsit kikezdte a zenekar egységét. 1987 január elején Kisszabó Gábor és Tereh Öcsi bejelentette, hogy kilépnek, mert megalakították a Step együttest. A négy főre csökkent Emelet - talán egy kicsit a több ezer bátorító levél hatására is - elhatározták, hogy így folytatják tovább.

Oláh Ali, majd Gay Tamás segítette őket ebben vendégzenészként.

Tavasszal egy minden eddiginél nagyobb, 11 állomásból álló Sportcsarnok turnéba kezdtek, ahol 11 előadáson 33 ezer néző igazolta, hogy jól döntöttek. Ezt egy Turnéfilmen meg is örökítették az utókor számára.

A kitűnő technikai hátteret itt is, mint mindig az Emeletnél a Berkes Zoli és Micu által vezetett igen kreatív és lelkes csapat biztosította. Ezidőtájt Zákonyi Tamás is segítette a zenekar munkáját.

A tavaszi Pop-Meccsen már tarolt a zenekar 6 első, 5 második és 2 harmadik hellyel. Ősszel megjelent a negyedik nagylemez. Időközben a harmadik is aranylemez lett, túlszárnyalva a 170 ezres példányszámot.

 

A nyári és őszi turné után decemberben egy KEK koncerttel zárták az évet, amit a TV is közvetített.

1988 tavaszán - begyűjtve a Pop-Meccsen 11 díjat - újabb koncertturnéba kezdett a csapat, amit a Turné`88 lemezen rögzítettek is. Rendhagyó módon ezévben még egy albumot jelentettek meg Naplemez - címmel. Ez volt az első Emelet CD.

 

Ősszel "Basszusgitáros kerestetik" - versenyt hirdettek, s mivel Kisszabó Gabi tudta a legtöbb Emelet számot, ezért ő lett a régi-új basszusgitáros a rajongók nem kis örömére. Újra szent volt a béke.

Az 1989-es évet már ötösfogat-ként kezdék. Turné következett, majd elkészült a 7.album, a Vadkelet.

A Popmeccs díjátadón 8 első hellyel csúcsot állítottak fel.

Nyáron több év után első magyar zenekarként a szlovákiai Felvidék magyarlakta területein turnézott a zenekar. Az első koncerten Füleken rögtön 5 ezer ember várta őket. Az év végén az Esti Hírlap szavazásán is elnyerték az Év zenekara címet. Megjelent Zétényi Zoltán tollából az Első az Emelet című könyv a zenekar történetével. 1990. tavaszán az Eddával együtt átszerződtek a Proton Hanglemezkiadóhoz.

 

Az új album elkészítése előtt Michel bejelentette, hogy session zenészként szeretné folytatni, így elváltak az útjai a zenekartól. Helyére Szörényi Örs került. Ekkor készült a Rádió 8-as Stúdiójában Kis generáció, az Emelet egyik legjobb stúdióalbuma. Ősszel meg is jelent. Élő koncerteket ebben az időben már nem nagyon játszott a zenekar. A Nagy Pista vezette VSZM Közösségi Házban tartottak még klub és sportnapokat. Ez volt a csapat levelezési címe és próbahelye is.

A korszak lezárásaként 1992 nyarán volt zenésztársuk, Oláh Ali emlékkoncertjén játszott utoljára együtt élőben az Emelet a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.

 

A tagok azért nem szakadtak el teljesen egymástól. Kisszabó Gábor szólólemezén Berkes Gabival és Bogdán Csabival dolgozott együtt. Kiki szólólalbumát Bogdán Csabival készítette. Berkes Gabi pedig Geszti Péterrel és Michel-el megalakította Rapülők-et.

5 év szünet után, 1997-ben a megalakulás 15. évfordulóján egy nagysikerű, teltházas Budapest Sportcsarnokbeli koncerttel tért vissza a csapat.

 

A felállás azóta nem változott: Berkes Gábor, Bogdán Csaba, Kiki, Kisszabó Gábos, Tereh István. Ekkor jelent meg a Best Of Emelet válogatás CD és a Dance Party az Emeleten album, ahol ismert hazai előadók dolgozták fel a zenekar slágereit.

A koncertet a TV is felvette és közvetítette is.

 

2003-ban Siófokra a Sport1 Fesztiválra kaptak meghívást, ahol emlékezetes előadást tartottak. 2007 júniusában Kiki jubilemi koncertjén a Müpá-ban állt össze három dal erejéig a zenekar.

2007 őszén DVD-n jelentetik meg a legsikeresebb Emelet dalok videóit, a Turnéfilmet és Drakula Táncol klip verkfilmjét.

A második, koncertvideós DVD 2008 tavaszára várható.

A 25 éves évfordulót 2008 februárjában a SYMA csarnokban ünneplte egy koncerttel az Emelet.

A folytatás pedig a jövő zenéje…

 

VISSZA AZ ELŐZŐ OLDALRA

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Berkes Gábor

Bogdán Csaba

KIKI

Kisszabó Gábor

Tereh István

A honlapon található privát, magánjellegű fotók, anyagok kizárólag

a zenekar tagjainak tulajdonát képezik. További felhasználásukhoz engedély szükséges.

 

HOME   |   BIOGRÁFIA   |   DISZKOGRÁFIA   |   AUDIÓ/VIDEÓ   |   FOTÓK   |   CIKKEK   |   ÉRDEKESSÉGEK   |   FÓRUM   |   KAPCSOLAT