HOME   |   BIOGRÁFIA   |   DISZKOGRÁFIA   |   AUDIÓ/VIDEÓ   |   FOTÓK   |   CIKKEK   |   ÉRDEKESSÉGEK   |   FÓRUM   |   KAPCSOLAT


 

BIOGRÁFIA / 1.

 

A zenekart 1982 augusztus végén a csillaghegyi strandon alakította a Solarisból átigazolt Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Feri, Tereh Öcsi, akik onnan felhívták telefonon a szintén instrumentális zenét játszó Lobogó együttes billentyűsét Berkes Gábort és felkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Néhány nappal később a legendás ORI büfében tartott megbeszélésen egészült ki a zenekar Cser Gyurival, az énekessel.

Első dalaik leginkább a német újhullám stílusjegyeit hordozták magukban, némi punkos beütéssel. Ez az extrémitás a névválasztásban és a külső megjelenésben is megnyilvánult.

 

Ebben az időben Nagy Feró - akivel Bogdán Csaba együtt zenélt a Beatricében - sokat segített nekik. Lejárt a próbákra, ötleteket adott, a névválasztásban is szerepe volt, sőt Kisszabó Gabi akkori fellépő ruháját is ő varrta.

Az első koncert 1982 november 13.-án volt a gödöllői Agrártudományi Egyetem pinceklubjában. Ezt néhány nappal követte a budapesti bemutatkozás az FMH körtermében.

A zenekar ezt követően rengeteget koncertezett, főleg egyetemi klubokban.

1983 tavaszán a doboknál a szintén Solaris-os Tóth Vili váltotta Rausch Ferit, akit behívtak katonának.

Az első igazi nagy megmérettetés 1983 nyarán következett, amikor a föloszlott a Hungária és Szikora Robi R-GO néven új zenekart alapított. A nagy nyári /eredetileg Hungáriának tervezett/ turnéjukhoz az Első Emeletet választották előzenekarnak. Itt már több ezres közönség előtt mutatkozhatott be estéről estére az Emelet. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csökkentették a műsoridejüket, mert túl nagy sikert arattak egy bemelegítő produkcióhoz képest. Ezzel egyidőben az LGM stúdióban és a Rádió 8-as stúdiójában elkészültek a csapat első stúdiófelvételei.

Az első kislemez is ebben az évben jelent meg . Ezen található az Amerika és a Noteszember. Ezen még Cser Gyuri énekelt, de a közte és a zenekar között fokozódó feszültség miatt ősszel a Kandó kollégiumi koncert előtt bejelentette, hogy távozik az Emeletből.

 

A fiúk énekes meghallgatást hirdettek, amire az Emelet egyre jobban csengő neve miatt jónéhányan jelentkeztek. A választás Kikire, az Óceán együttes énekesére esett. Őt Fábián Tibor ajánlotta, aki sok ötlettel segítette a zenekar munkáját.

1984 telén Még egy csere történt. Tóth Vili helyét Michel vette át a doboknál. Ekkor alakult meg a klasszikus Emelet felállás. A tavaszi Pop-Meccs gálán már a szakma szerint Az év ígérete - díjat kapták.

 

1984 április 29-én meghívták egy Emelet koncertre a KEK-re Wilpert Imrét a Hanglemezgyártó Vállalattól, akit a teltházas koncert és a hatalmas siker meggyőzött arról, hogy lemezszerződést kínáljon a csapatnak.

"Együtt sírunk, együtt nevetünk." Ezzel azóta sokat emlegetett mondattal kérte fel az Emeletet tagjait, hogy készítsék el első nagylemezüket. A júniust lázas próbákkal töltötte a zenekar Berkes Gabiék füredi nyaralójában. Az új dalok szövegét már Berkes Gabi gyerekkori barátja, Geszti Péter írta, aki a debütáló Dadogós Break után teljes mértékben átvette ezt a szerepet, és feledtette a kezdeti Berkes-Bogdán szövegeket.

A jellegzetes Emelet betűtípus Kozma Péter ötlete volt, aki eleinte grafikusként segített, később Fazekas Zsolttal együtt jónéhány videóklipjét, koncertjét rögzítette a zenekarnak.

 

A bemutatkozó album 1984 őszén jelent meg. A dupla teltházas lemezbemutató koncert az Almássy téri Szabadidőközpontban volt, ahol a csapat ezidőtájt gyakran lépett fel. Ősszel még egy NDK turné következett. 1985 tavaszán a Pop-Meccs gálán már jónéhány közönségdíjat begyűjtött az Emelet.

Márciusban érkezett egy megtisztelő felkérés. Budapesten adott két koncertet a Kaja`s-re redukálódott Kajagoogoo. Előzenekarnak meghívták az Emeletet. Nagy élmény volt a csapat számára ez a bemutatkozási lehetőség, a nagy kedvenc előtt a Budapest Sportcsarnokban . Ekkor jelent meg a második kislemez a Kenguru jobbhorga és az Álmatlanul-al.

Májusban a pesten koncertező Dire Straits meghívta legújabb Money for Nothing - című videóklipjébe az Emeletet. A videó az év klip-je címet kapta szerte a világon. Közben az első album Viktor Máté botrányos kritikája ellenére hamarosan elérte a bűvös 100 ezres eladási példányszámot, és a zenekar átvehette az első aranylemezt az agárdi Popstrandon, ahol az Emelet kezdte el az egész napos zenekari napok programsorozatát. Később sokan követték ezt a hagyományt.

 

A nyár jeles eseménye volt még a Linda filmfelvétellel egybekötött koncert a Petőfi Csarnokban. Ez volt a zenekar első TV-s koncertfelvétele.

`85 őszén Svájcban vendégszerepelt csapat.

A genfi rádióban élő koncertet is adtak. Megjelent a második nagylemez, rajta a Táncosnő, Édes évek, A film forog tovább slágerekkel.

Ekkor már havi rendszerességel működött a KEK-en az igen népszerű Első Emelet klub Turbók János aktív segédletével.

 

FOLYTATÁS ITT

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Berkes Gábor

Bogdán Csaba

KIKI

Kisszabó Gábor

Tereh István

A honlapon található privát, magánjellegű fotók, anyagok kizárólag

a zenekar tagjainak tulajdonát képezik. További felhasználásukhoz engedély szükséges.

 

HOME   |   BIOGRÁFIA   |   DISZKOGRÁFIA   |   AUDIÓ/VIDEÓ   |   FOTÓK   |   CIKKEK   |   ÉRDEKESSÉGEK   |   FÓRUM   |   KAPCSOLAT